De hele wereld staat dinsdag op Wereld Aids Dag (elk jaar op 1 december) stil bij de meer dan een miljoen mensen per jaar die sterven door aids. In Nederland zijn bijvoorbeeld tienduizend kaarsjes aangestoken in de Amsterdam Arena.

De kaarsjes branden voor de vooral jonge vrouwen en meisjes die aan de ziekte overlijden. Het is een initiatief van Stop Aids Now, dat daarmee wil laten zien dat "twintig keer het grootste stadion van Nederland gelijk is aan het aantal aidsdoden elk jaar in de wereld".

Dinsdagavond wordt traditiegetrouw in het Amsterdamse Paradiso het dansfestijn Lovedance gehouden om geld in te zamelen voor het Aids Fonds. Het thema is dit jaar 'lust'. "De lust om lief te hebben en het leven te vieren maar ook de lust om elkaars liefde te delen in alle vrijheid", aldus Lovedance.

Verder is er in de Beurs van Berlage in Amsterdam een groot congres, waar zo'n vijfhonderd zorgprofessionals bij elkaar komen. Ook openen ggz-instellingen op verschillende plekken in het land hun deuren voor mensen die een anonieme snel-test op hiv willen laten doen.

Video: Tienduizend kaarsjes in de Amsterdam Arena

Hiv-infecties

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO was het aantal hiv-infecties in Europa en Centraal-Azië nog nooit zo hoog als in 2014. Meer dan 142.000 mensen in die regio raakten vorig jaar besmet. Wereldwijd boekt de strijd tegen aids volgens WHO wel vooruitgang.