Station Breda is tijdens het Landelijk Zwerfafvalcongres Het Rendement van Schoon uitgeroepen tot winnaar van de verkiezing 'Schoonste Stationsgebied 2015'.

Met een eindscore van een 8,0 bleef Breda de andere finalisten Helmond (7,9) en Oldenzaal (7,8) voor.

Afgelopen zomer zijn zestig Nederlandse stationsgebieden onderzocht aan de hand van enquêtes onder bezoekers en de inzet van observatieteams. Uit het onderzoek bleek dat de drie finalisten vooral goed scoorden op de weinige hoeveelheid zwerfafval, een prettige sfeer en een goede verlichting op het station.

Wethouder Paul de Beer noemt de waardering van het in aanbouw zijnde station "heel fijn". "We hebben ook goede afspraken gemaakt met NS en de bedrijven in het station over beheer van het station en zwerfvuil. Maar we zijn nog niet klaar, we willen de beleving van de reiziger nog beter maken. Daarom zetten we momenteel extra in op het tegengaan van vervuiling van peuken en kauwgom."

Volgens Yassin Saddiki, locatiemanager bij NS Stations, is "schoon een belangrijk issue" voor een station. "Wat je merkt in Breda: wat nieuw is, willen mensen ook graag mooi houden." Saddiki noemt de omgeving van het station "het resultaat van een samenspel met reizigers, bewoners, werknemers en winkeliers".

Schoonste winkelgebied

De gemeente Veenendaal is tijdens het congres uitgeroepen tot ‘Gemeente met de Schoonste Winkelgebieden 2015’. De gemeentes Wassenaar en Kampen waren goed voor respectievelijk de tweede en derde plek.

Veenendaal scoort onder meer erg goed op de weinige hoeveelheid zwerfafval, het ontbreken van vandalisme en een brede diversiteit van het winkelaanbod.

Het congres is een initiatief van de organisaties NederlandSchoon en Gemeente Schoon. Op het congres werd vanuit verschillende perspectieven bekeken hoe samenwerking kan bijdragen aan het succes van zwerfafvalpreventie.