Oud-PvdA-raadslid Bert van der Roest insinueert dat hij niet de enige is geweest die geld stal uit de kas van de Utrechtse daklozenkrant Straatnieuws. 

In het tv-programma Pauw deed Van der Roest, destijds penningmeester bij Straatnieuws, woensdagavond zijn verhaal. Daarin liet hij weten dat hij niet de enige was die de sleutel van de kas had. "Ik had een sleutel, maar er was ook nog een tweede sleutel in omloop." Of die tweede sleutel ook daadwerkelijk gebruikt werd vindt Van der Roest "moeilijk te zeggen". 

Bekijk video:

Van der Roest verduisterde ruim 26.000 euro bij Straatnieuws. De rechter veroordeelde hem daarvoor onder meer tot een taakstraf van 240 uur. Ook moest hij het gestolen geld terugbetalen. 

Volgens het oud-raadslid was het nooit zijn bedoeling geweest om het geld voor zichzelf te houden. Daarnaast wijt hij een en ander aan de cultuur bij Straatnieuws op dat moment. "Er werd geld ook anders gebruikt dan voor het maken van de krant", laat Van de Roest weten. "Daar waren ook andere bestuurders en vrijwilligers bij betrokken."

Vreselijke fout

De voormalige penningmeester maakte in het tv-programma zijn excuses. "Het is een vreselijke fout. Hierbij bied ik nogmaals mijn excuses aan aan degenen die ik daadwerkelijk heb gedupeerd."

Naar het kantoor van Straatnieuws is Van der Roest nooit gegaan om spijt te betuigen, geeft hij toe. "Om redenen dat ook andere mensen daar boter op hun hoofd hebben." Wel heeft hij naar eigen zeggen individuele Straatnieuws-verkopers aangesproken om zijn excuses aan te bieden.

Paus

Mede door de fraude heeft de Straatnieuws het al tijden financieel zwaar. De Utrechtse daklozenkrant kwam vorige week uitgebreid in het nieuws, nadat het een exclusief interview met paus Franciscus had weten te regelen. Hoofdredacteur Frank Dries liet daarna aan NU.nl weten dat dit een serieuze overlevingskans kan zijn voor zijn krant.

"Dit interview geeft Straatnieuws een enorme boost. Alle negatieve publiciteit van de afgelopen jaren heeft de krant namelijk geen goed gedaan."