Naast station Amsterdam Lelylaan wordt donderdag een oude NS-trein geplaatst. Twee wagons van de uitgerangeerde trein gaan dienen als restaurant.

Donderdagochtend hebben medewerkers van Nedtrain de trein in Haarlem op een dieplader getakeld. De treindelen worden vervolgens over de snelweg vervoerd naar Amsterdam.

Het eerste deel wordt tussen 11.30 en 12.00 uur verwacht bij station Lelylaan. Het tweede rond 16.00 uur. Naast het station is een stuk spoor aangelegd waarop de trein komt te staan.

De trein moet volgens de initiatiefnemers van Urban Space Agency "de buurt gaan verbinden". Rondom de trein wordt een "dorpje" gecreëerd waar mensen gaan wonen en ondernemers uit Nieuw-West zich vestigen. Dat vertelt Peter Groenendaal van Urban Space Agency.

Het dorp, dat 'Arrival Place' gaat heten, wordt op een duurzame manier gebouwd met houten hergebruikte units en andere hergebruikte materialen.

Hipsterproject

"In het dorpje gaan ongeveer veertig mensen wonen. Dat kunnen zowel studenten zijn als vluchtelingen. Ondernemers uit de buurt kunnen voor een redelijke prijs een ruimte huren. Zij kunnen zelf ook in het dorpje wonen", zegt Groenendaal. De trein moet het centrale middelpunt van het dorp worden.

"Het is geen hipsterproject, het idee is ontstaan vanuit de wijk", zegt hij. "Het is de bedoeling dat bewoners en ondernemers hun dromen kunnen verwezenlijken in het dorpje."

Het concept is volgens Groenendaal geïnspireerd op een containerdorpje in Brooklyn in New York. Hij zag dat het de leefbaarheid en de sociale veiligheid daar ten goede kwam. Dat idee heeft hij ook voor Amsterdam voor ogen.

Bruikleen

Urban Space Agency heeft de trein van de NS in bruikleen gekregen. "De NS draagt graag bij aan het project, omdat het een positieve impuls geeft aan de stationsomgeving. We vinden dit belangrijk voor de reizigers en de bewoners van de wijk rond het station", zegt een woordvoerster.

Het is de bedoeling dat de trein en de rest van Arrival Place voor minimaal vijf jaar bij station Lelylaan blijft staan.