De Fietsersbond Amsterdam wil dat fietsverlichting tegen kostprijs beschikbaar wordt gemaakt in uitgaansgelegenheden.

Van het uitgaanspubliek in de hoofdstad maakt slechts 18 procent gebruik van fietsverlichting, zo blijkt maandag uit gezamenlijk onderzoek van ANWB, BOVAG, RAI Vereniging, TeamAlert, Veilig Verkeer Nederland, Fietsersbond en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

De Fietsersbond wil dat horecagelegenheden lampjes ten kostprijs beschikbaar stellen aan hun klanten, zoals dat ook al in Zwolle gebeurt. "Plaats bijvoorbeeld een automaat met lichtjes, naast de condoomautomaat", zegt Gerrit Faber van de bond erover.

"Bij Station Zuid staat al zo'n automaat, die moeten ze ook in uitgaansgelegenheden plaatsen." Volgens Faber moet het mensen vooral makkelijk gemaakt worden om verlichting te voeren op de fiets. De bond is op zoek naar vrijwilligers die het probleem onder de aandacht van horecaondernemers willen brengen.

Boetes

Opvallend is dat, hoewel zeer weinig mensen gebruik maken van fietsverlichting, het aantal boetes dat uitgedeeld werd de afgelopen jaren sterk daalde. In 2014 werden 1.600 boetes uitgedeeld, terwijl dat er in 2011 nog 5.500 waren.

"Dat is best wel slecht, want daardoor ben ik minder geneigd om lampjes te gebruiken", laat een omstander weten. Een woordvoerder van politie kan niet bevestigen dat er minder gecontroleerd wordt dan voorheen.