Zaterdag 25 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Voortaan gouden klimpieten bij De Bijenkorf in Amsterdam

Het is gedaan met de zwarte klimpieten bij De Bijenkorf. Het warenhuisketen zet voortaan gouden exemplaren in vanwege een nieuwe strategie, zo zegt de firma.
Door: AT5/ANP

De bekende klimpieten sieren traditioneel voor en tijdens de feestdagen de lichthal van De Bijenkorf in de stad.

Ook andere vestigingen van het warenhuisketen, waaronder in Amstelveen, zullen het voortaan met een gouden variant van de pieten moeten doen. 

De Bijenkorf heeft de afgelopen tijd flink geïnvesteerd in zeven winkels van de keten. Ook de vergulde klimpieten passen volgens De Bijenkorf bij de nieuwe en luxere koers, die het omschrijft als 'premium experience'.

Naast verbouwingen tot luxere winkels, is bijvoorbeeld ook nieuw decoratiemateriaal ontworpen. Vorig jaar nog vond er bij de vestiging op de Dam een kleine demonstratie plaats. 

Einde voor zwarte klimpieten in Bijenkorf

Discussie

De Bijenkorf is zich naar eigen zeggen ook bewust van de gevoeligheden rondom Zwarte Piet.

"We volgen de discussie in de samenleving met belangstelling en respect. We zien uit naar een feestelijke viering van Sinterklaas, zoals we dit al generaties lang vieren met onze klanten, hun kinderen en families", aldus de onderneming.

Andere uitingen of producten met traditionele pieten had De Bijenkorf al niet in zijn winkels. Voor de intocht van Sinterklaas en de evenementen daar rondom, volgt De Bijenkorf zoals voorheen het beleid van de lokale gemeenten.

Tegenstanders

De tegenstanders van Zwarte Piet vinden het goed nieuws dat de Bijenkorf de traditionele klimpiet goudkleurig maakt, maar vinden het jammer dat het bedrijf niet toegeeft dat Zwarte Piet stereotyperend is. Dat zei een woordvoerder van de Stichting Nederland Wordt Beter maandag in een reactie.

"Ze verschuilen zich nu achter het argument dat het past binnen het nieuwe winkelbeleid en daarmee nemen ze hun verantwoordelijkheid niet.''

Het zou de winkelketen volgens de zegsman sieren als ze de verandering op een manier hadden aangekondigd die "inspirerend is voor andere multinationals''.

"We staan nog niet te juichen, eerst zien en dan geloven.''

De aangiften die onlangs tegen onder meer de Bijenkorf zijn gedaan, blijven volgens de zegsman staan.

Aanbevolen artikelen