Het Varend Corso heeft dit jaar een recordaantal bezoekers getrokken. "Naar schatting hebben er tussen de 500.000 en 600.000 mensen langs de kant gestaan."

Dat heeft de organisatie zondag laten weten.

"We zijn hiermee voor het eerst over de grens van een half miljoen gegaan. De provinciale wegen moest zelfs een paar keer worden afgezet. Maar alles is zonder incidenten verlopen", aldus de organisatie. "Het was één groot feest. Daar doen we het voor.''

Op vrijdag, zaterdag en zondag legden de boten, die waren versierd met bloemen, planten, groente en fruit, routes af in het Rijnmondgebied, het Westland en Delfland.

Televisiekok Rudolph van Veen voer dit jaar alle dagen mee met een boot. Volgens de organisatie waren er ook veel jongeren bij het corso betrokken en aan de kant aanwezig. "Een corso heeft toch vaak een stoffig imago. Het was daarom erg mooi om ook veel jongeren te zien", aldus de organisatie.

'Mooiste boot'

Een boot met als thema 'Halloween' werd door het publiek uitgeroepen tot mooiste boot. Op de boot was een middeleeuws kasteel nagebouwd met een kooi waarin een weerwolf zat en in de kerkers allerlei "schimmige figuren".

"Het publiek koos duidelijk voor de act. Bij de vakjury was deze boot buiten de prijzen gevallen omdat er weinig bloemen en groente op te zien waren", legt een woordvoerder uit. De Halloweenboot kreeg drieduizend stemmen via de site van het Varend Corso. Het was voor het eerst dat het publiek mocht stemmen.