Donderdag 7 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Waterlooplein waterloopleinmarkt markt

Waterloopleinmarkt viert 130-jarig bestaan

De oudste markt van Amsterdam viert zaterdag zijn 130 jarig bestaan. De vlooienmarkt op het Waterlooplein begon officieel op 8 juni 1885. 
Door: ANP

Inmiddels kent de beroemde plek driehonderd plaatsen waar je zes dagen per week terechtkunt.

Oospronkelijk dreven vooral Joodse kooplieden hun handel op het plein. Na de Tweede Wereldoorlog profiteerden marktkooplui van de grote vraag naar gebruiksgoederen en in de hippiejaren zestig en zeventig was de markt erg populair.

De marktkooplui moesten in 1977 naar elders verkassen vanwege de bouw van het naastgelegen stadhuis en muziektheater. Elf jaar later keerden ze terug.

Het feest wordt gevierd met straattheater, muziek, foto's, verhalen uit de oude doos, kinderactiviteiten en historische figuranten. Deze zomer is er nog een foto-expositie te zien over de 130 jaar oude Waterloopleinmarkt in een pop-up store in de Houtkopersdwarsstraat.

Volgens Anne van den Brink, straatmanager van het Waterlooplein, is de combinatie van marktkramen en spullen die op straat zijn uitgestald bijzonder. ''Het geeft de Waterloopleinmarkt die ongedwongen, vrolijk-chaotische sfeer waar zowel Amsterdammers als toeristen dol op zijn.''

Beeld: Hollandse Hoogte

Aanbevolen artikelen