Utrecht verwacht tot 800.000 bezoekers tijdens Tourstart

Utrecht verwacht tijdens de Tourstart op zaterdag 4 juli 600.000 tot 800.000 bezoekers. Dat laat Cor Jansen, voorzitter van het Business Peloton Utrecht, dinsdag aan NU.nl weten.

Het precieze aantal bezoekers is volgens Jansen lastig in te schatten. "Dat hangt ook sterk af van de weersverwachting. Bij slecht weer zullen het er minder zijn, op een stralende dag wellicht meer."

Het Business Peloton Utrecht baseert zijn schattingen onder meer op eerdere edities van de Tour de France. Zo vond in 2010 de start van de Tour plaats in Rotterdam.

Maar volgens Jansen zijn er nu al grote verschillen aan te wijzen tussen de Grand Départ in Rotterdam en die in Utrecht. "Utrecht heeft een tijdritparcours van veertien kilometer, waarbij er aan beide kanten van de weg mensen kunnen staan. In Rotterdam was dat parcours een kleine negen kilometer." 

Video: De route van de Tour in Nederland in 60 seconden

Publieksfeesten

Daarnaast had Rotterdam destijds twee publieksvenues. Utrecht heeft maar liefst 22 publieksfeesten, waar bezoekers het wielrennen kunnen bekijken, en waar men kan eten, drinken en feesten. Mede dankzij deze plekken kan Utrecht in het weekend van 4 en 5 juli veel meer mensen kwijt, aldus Jansen. "Zelfs een miljoen moet nog lukken."

Wielerploegen

Jansen verwacht dat de drukte op de woensdag voor de Tourstart al begint. "Woensdag arriveren de wielerploegen in de stad. Ik verwacht dan grote drukte bij de hotels waar de ploegen verblijven. Doordat wielrenners daar vrij rondlopen en het wielrennen een heel aanraakbare sport is, komen daar vaak horden mensen op af."

Omdat veel bezoekers ook in steden en dorpen rondom Utrecht zullen verblijven, rijden er in de hele provincie meer bussen tijdens het Tourweekend. Ook rijden er meer en langere treinen van en naar Utrecht Centraal.

Openbaar vervoer

"We hopen dat mensen uit Nederland vooral met het openbaar vervoer naar de stad komen", aldus Daan Bullock, woordvoerder van Le Tour Utrecht. "Utrecht ligt centraal, dus met de trein of bus zijn we goed te bereiken."

Mochten bezoekers toch met de auto willen komen, dan zijn er speciale transferia aan de rand van de stad. Ook komt er een groot parkeerterrein in Amersfoort, zodat mensen met de fiets verder kunnen naar Utrecht.

Lees meer over:
Tip de redactie