Amsterdammers kunnen op 5 mei over een pontonbrug op het IJ vanaf het centrum naar Amsterdam-Noord lopen, zoals dat ook aan het einde van de Tweede Wereldoorlog kon.

Ter gelegenheid van zeventig jaar bevrijding in Nederland wordt de brug opnieuw aangelegd. Dat maakt het Amsterdams 4 en 5 mei comité donderdag bekend.

Mensen die als kind nog over de toenmalige brug hebben gelopen zullen samen met de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan de brug om 14.00 uur officieel in gebruik nemen.

Daarna is de brug tot 16.00 uur opengesteld voor publiek. Mensen die de overtocht willen maken, kunnen zich vanaf volgende week opgeven.

Brandstof

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog waren het centrum van Amsterdam en Noord verbonden door een pontonbrug van ponten. Om de schaarse brandstof te sparen, waren alle autoveren van de stad aan elkaar gelegd.

In het laatste jaar van de oorlog namen Amsterdammers de oversteek en liepen zij naar Waterland en zelfs naar West-Friesland om hun laatste bezittingen te ruilen voor een zak aardappelen.

In de oorlog lagen op verschillende plekken in Nederland vergelijkbare bruggen. Zo lagen er over de Rijn bij Arnhem en over de Maas bij Maastricht pontonbruggen.