Donderdag 19 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Groningse kerken luiden 'noodklok' tijdens gasdebat

Enkele tientallen Groningse kerken hebben vlak voor aanvang van het gasdebat in Den Haag 'de noodklok' geluid. Ze gaven daarmee gehoor aan een oproep van de Groninger Bodembeweging.
Door GIC

Het luiden van de noodklok is van oudsher een waarschuwing voor naderend onheil. De Groningers vinden dat de gaskraan verder moet worden dichtgedraaid omdat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

In alle uithoeken van de provincie Groningen was er donderdag om 11.00 uur klokgelui te horen, zegt de GBB. Veel kerken in het aardbevingsgebied steunden de actie, maar volgens de GBB deden ook kerken uit onder andere Ter Apel, Drenthe en Den Haag mee. Ook de Martinitoren en de Der Aa-kerk luidden de klokken.

Debat over gaswinning Groningen
Den Haag

Op het Plein in Den Haag zijn tientallen mensen samengekomen voor een ludieke actie tegen de gaswinning in Groningen. Er is een metalen buis neergezet met een draaiwiel eraan, waarmee de gaskraan symbolisch wordt dichtgedraaid.

Bij de demonstratie zijn ook Tweede Kamerleden als Paul Ulenbelt van de SP en Jan Vos van de PvdA. Ook de commissaris van de Koning in Groningen, Max van den Berg, is aanwezig.

De Tweede Kamer praat met minister Henk Kamp (Economische Zaken) over de gaswinning. Die wordt tot 1 juli beperkt. Daarna bekijkt Kamp of de beperking het hele jaar blijft. Oppositiepartijen vinden dat Kamp die knoop nu al moet doorhakken.

Video: Ludieke actie tegen gaswinning Groningen

Aanbevolen artikelen