Een jonge dikkopschildpad die een maandje geleden aanspoelde op het strand bij Wassenaar, leeft nog steeds. Het diertje verblijft momenteel in diergaarde Blijdorp om aan te sterken.

Dat heeft stichting Ravon, die zich inzet voor dieren, woensdag bekendgemaakt.

Het is voor zover bekend pas de tweede maal dat een dikkopschildpad in Nederland een stranding heeft overleefd. Dit dier komt vermoedelijk uit Florida.

De jonge dikkopschildpad werd zondag 11 januari door wandelaars opgemerkt in de lage branding op het strand. Het diertje werd vervolgens opgehaald door de dierenambulance Den Haag en afgegeven bij diergaarde Blijdorp. Blijdorp is naast Burgers' Zoo de aangewezen Nederlandse instantie voor opvang van gestrande zeeschildpadden.

Apathisch

Bij binnenkomst in Rotterdam viel op dat het dier erg apathisch was, koud aanvoelde maar ogenschijnlijk geen verwondingen had. Ook uit röntgenonderzoek kwamen geen opvallende zaken naar voren. Wel werden abnormale lever- en nierwaarden gevonden in het bloed. De schildpad had een gewicht van 2,1 kilo en een schildlengte van 24,5 centimeter.

Na zes dagen ging de schildpad eten en bleken ook de bloedwaarden een stuk beter. De komende maanden zal de schildpad in Diergaarde Blijdorp blijven om aan te sterken en om te kijken of hij geen blijvende schade heeft overgehouden aan zijn koude avontuur in de Noordzee. Daarna zal gekeken worden waar het dier weer uitgezet kan worden.

Portugese kust

Dikkopschildpadden worden niet vaak in Nederland aangetroffen. De eerste vermelding van deze soort was in 1707. Dit dier werd na de vondst tentoongesteld in een café in Amsterdam, waar hij na enkele dagen overleed.

Tot nu overleefde alleen een schildpad die in 2008 aanspoelde in Noord-Holland een stranding. Deze werd opgevangen in Burgers Zoo en later uitgezet voor de Portugese kust.