De Rotterdamse traditie van Sint Pannekoek wordt steeds populairder. De door tekenaar Jan Kruis verzonnen traditie wordt al een aantal jaar op 29 november in Rotterdam op diverse plekken gevierd.

Het fictieve feest is afkomstig uit een stripje uit de legendarische reeks Jan, Jans en de Kinderen die Kruis halverwege de jaren tachtig maakte.

Omdat Catootje zin heeft in pannenkoeken, stelt Opa dat het een oude Rotterdamse traditie is om op 29 november dit gerecht te eten. Het hele gezin wacht de vader des huizes dan ’s avonds op met een pannenkoek op het hoofd.

Het evenement is onder meer populair onder studenten en was de afgelopen jaren een grote 'trending' hit op sociale media. Op Twitter verschenen er vorig jaar met de hashtag #sintpannekoek vele honderden foto's van mensen en gezinnen met pannenkoeken op hun hoofd.

Voedselbank

In de Koningskerk in Rotterdam wordt dit jaar weer een groot Sint Pannekoek-feest georganiseerd. Vrijwilligers bakken de hele avond pannenkoeken voor iedereen die aan wil schuiven.

Na het mee-eten wordt om een vrijwillige bijdrage gevraagd. De opbrengsten gaan naar de actie Sint voor Kind, waarmee de Voedselbank kinderen van arme ouders helpt toch Sinterklaascadeautjes te kunnen kopen. Dit leverde vorige jaar een paar duizend euro op. De organisatie hoopt hier dit jaar overheen te gaan.

Ludiek

''Heel veel Rotterdamse ondernemers sponsoren ons met ingrediënten en prijzen voor de bingo'', stelt organisator Joris van der Spek. ''De pannenkoek worden gebakken door vrijwilligers: ook hiervoor is iedereen welkom.''

Aanmelden kan nog via de website. ''Het moet vooral een leuk, ludiek feest worden vol oud-Hollandse gezelligheid.'' Diverse Rotterdamse raadsleden steunen het initiatief. Geestelijk vader Jan Kruis luistert het feest op door via Skype even aanwezig te zijn.