De negen winnaars van de Edison Klassiek 2014 zijn zondagavond bekendgemaakt in het VPRO-programma Vrije Geluiden. Arcadi Volodos en Jonas Kaufmann wonnen de prijzen voor solisten.

Zo won Arcadi Volodos een Edison in de categorie solist - instrumentaal voor zijn vertolkingen van de Catalaanse componist Mompou. Tenor Jonas Kaufmann kreeg de prijs voor solist - vocaal omdat hij volgens de jury het werk van Wagner "in volle rijpheid laat bloeien''.

Verder kreeg het Goeyvaerts String Trio een Edison Klassiek in de categorie kamermuziek en het Monteverdi Choir een voor beste koor. De prijs voor het debuut ging naar Igor Levit. Daarnaast werd onder meer het Orchestre Philharmonique de Radio France met sopraan Barbara Hannigan en cellist Anssi Karttunen uitgeroepen tot beste orkest.

De onderscheidingen worden op zaterdag 29 november uitgereikt tijdens de Buma Classical Convention in TivoliVredenburg in Utrecht. Op dit nieuwe tweedaagse evenement, dat op vrijdag 28 november begint, staat de Nederlandse klassieke muziek centraal.

Eerder was al bekend dat het Radio Filharmonisch Orkest de Oeuvreprijs Edison Klassiek krijgt.