
AIVD en OM via achterdeur bij gegevens Belastingdienst
Dat concludeert De Correspondent na onderzoek.
Via die achterdeur kunnen de instanties gegevens opvragen die ze zelf niet mogen vorderen of minder lang mogen bewaren. Het gaat om persoonsgegevens van miljoenen Nederlanders over werk-, loon- en banktransacties, maar ook over informatie over kentekens, beelden van kentekenregistraties, parkeergedrag en OV-reizigersgedrag.
De fiscus mag de gegevens over burgers lang bewaren: zo lang de gegevens 'fiscaal relevant' zijn. Dat is vijf tot zeven jaar.
Verschillende hoogleraren hebben volgens De Correspondent met verbazing gereageerd op de bevindingen: "Dit is heel bedenkelijk en een open uitnodiging voor andere overheidsinstanties. Een officier van justitie die niet meer dan een verdenking heeft van een strafbaar feit, kan al gegevens opvragen", stelt bijvoorbeeld Theo de Roos, emeritus hoogleraar strafrecht.
"Dat gaat inderdaad extreem ver", stelt Guido de Bont, hoogleraar Belastingrecht. "De politie heeft veel wettelijke beperkingen, maar het ligt gewoon allemaal bij de fiscus en geen haan die er naar kraait. We hebben een monster gecreëerd."