Zondag 3 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Kantoor, ramen

Werknemer slaapt beter dankzij licht kantoor

Natuurlijk licht in een kantooromgeving leidt tot een langere nachtrust bij werknemers, zo blijkt uit nieuw onderzoek. 
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

Kantoormedewerkers met een bureau op minder dan 7 meter afstand van een raam, slapen gemiddeld 46 minuten langer dan mensen die tijdens hun werk niet aan natuurlijk licht worden blootgesteld.

Mensen die in lichte kantoren werken, krijgen opvallend ook genoeg meer lichaamsbeweging.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Illinois in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Clinical Sleep Medicine.

Armband

De wetenschappers brachten de gezondheid en het slaapgedrag in kaart van 49 kantoormedewerkers die dagdiensten draaiden.

De proefpersonen droegen gedurende de studie een elektronische armband waarmee werd gemeten aan hoe veel natuurlijk licht ze werden blootgesteld en hoe vaak ze in beweging waren. Met vragenlijsten werd hun nachtrust in kaart gebracht.

Uit het onderzoek bleek dat mensen die overdag in natuurlijk licht werkten 's nachts meer slaap kregen. Ook leken ze overdag actiever te zijn, vermoedelijk doordat ze minder slaperig waren. 

Architecten

"Licht speelt een belangrijke rol bij de synchronisatie van de hersenen en het lichaam", verklaart hoofdonderzoekster Phyllis Zee op nieuwssite ScienceDaily. "Een goede synchronisatie van je interne biologische ritme is essentieel voor je gezondheid." 

Volgens haar collega Mohamed Boubekri zouden architecten bij de bouw van kantoren meer rekening moeten houden met de invloed van licht. "Het daglicht van zijramen verdwijnt bijna als je 6 tot 7 meter van het raam verdwijderd bent."

Aanbevolen artikelen