De overname van Whatsapp door Facebook heeft groen licht gekregen van de Amerikaanse telecomwaakhond FTC. Maar de bedrijven krijgen ook een strenge waarschuwing mee: de privacy van klanten moet gewaarborgd blijven.

Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerde brief (pdf) van de FTC. De goedkeuring is een belangrijke stap voor Facebook in het proces van de overname van Whatsapp. Wel moet het ook nog goedkeuring krijgen van soortgelijke internationale organisaties.

"Whatsapp heeft een aantal beloftes gemaakt over de beperkte soorten data die het verzamelt, bewaart en deelt met derden. Die beloftes overtreffen wat Facebook zijn gebruikers belooft", aldus de brief. De telecomwaakhond wil dat Whatsapp de gemaakte beloftes aan zijn gebruikers blijft nakomen, ook na de overname van Facebook.

Indien de berichtendienst data op een andere manier dan afgesproken wil gaan opslaan, moet daar duidelijke toestemming voor worden gegeven door de gebruiker, schrijft de telecomwaakhond.

Ook mag Whatsapp geen verkeerde voorstelling geven van de manier waarop het de gebruikersgegevens beschermt, en wil de FTC dat Whatsapp het makkelijk maakt voor gebruikers om zich af te melden wanneer de dienst besluit toch anders met de gegevens om te gaan dan op het moment het geval is.

Klachten

Vorige maand dienden twee Amerikaanse privacywaakhonden, Electronic Privacy Information Center (EPIC) en Center for Digital Democracy, een klacht in bij de FTC. Ze zijn bang dat de klantgegevens van Whatsapp worden opgenomen in het advertentienetwerk van Facebook, zoals ook bij de overname van Instagram gebeurde. Whatsapp staat juist bekend om het feit dat gegevens niet worden opgeslagen en er geen advertenties worden getoond.

Whatsapp en Facebook lieten destijds al weten dat de bedrijven na de overname los van elkaar blijven opereren. Jan Koum, oprichter van Whatsapp, benadrukt dat telefoonnummers, contacten en andere data niet worden gedeeld met Facebook.

Hoeveel Nederlanders stoppen met Whatsapp na de overname en waarom?

Waarom betaalt Facebook 19 miljard dollar voor Whatsapp?

Whatsapp in opkomst: In 5 jaar naar 450 miljoen gebruikers