GroenLinks wil een systeem waarbij sterren worden gegeven voor schoon of duurzaam opgewekt gas. Schaliegas zou dan het minimum van één ster krijgen, gas met vijf sterren moet het beste zijn voor mens en milieu.

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren gaat daarvoor in de Tweede Kamer een initiatiefwetsvoorstel indienen, zo kondigt ze dinsdag aan.

Ze wil ermee bereiken dat consumenten beter kunnen bepalen welk gas ze thuis krijgen van hun energieleverancier, om zo bijvoorbeeld schaliegas tegen te houden. Het voorstel verplicht energieleveranciers helder aan te geven welk type gas zij leveren.

Schaliegas

Van Tongeren verwijst in een toelichting op haar wetsvoorstel nadrukkelijk naar mogelijke schaliegaswinning in Nederland, waar haar partij fel op tegen is. Het kabinet moet er overigens nog een besluit over nemen. Met haar wet wil Van Tongeren voorkomen dat consumenten schaliegas opgedrongen krijgen zonder dat ze het weten.

''Consumenten willen geen risico op vuil drinkwater voor de inwoners van Brabant, maar ook niet voor mensen in China en de VS. Dus geen schaliegas'', zegt Van Tongeren. ''Maar ook gaswinning in Rusland geeft forse milieuproblemen. Door labeling hebben mensen de keuze hier niet aan bij te dragen.''