Zaterdag 24 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
EU krijgt Nobelprijs

'Banenmotor gaat na crisis draaien'

DEN HAAG - ''Als we uit de crisis komen, kan de banenmotor volop draaien.'' Dat zei VVD-leider en premier Mark Rutte woensdag in de Tweede Kamer tijdens het debat over de kabinetsformatie.
Door ANP

Rutte erkende dat er op korte termijn banen zullen verdwijnen bij de overheid, maar stelde dat dit niet het geval is voor de markt. Hij ziet op termijn een structureel overschot op de begroting ontstaan, waardoor lastenverlichtingen kunnen worden doorgevoerd en de economie kan worden gestimuleerd. ''Dat leidt tot extra banen.''

CDA-leider Sybrand Buma stelde in het debat nog dat het plan om de zorgpremie inkomensafhankelijk te maken, veel banen kost. Rutte erkende dat de maatregel inderdaad gevolgen heeft voor de werkgelegenheid, maar benadrukte dat het hele pakket evenwichtig is en uiteindelijk zorgt voor meer banen.

In het verkiezingsprogramma van de VVD werden veel nieuwe banen beloofd. Rutte bestempelde zijn partij tijdens de campagne dan ook regelmatig als banenkampioen.

Arbeidskorting

D66-leider Alexander Pechtold vroeg Rutte nog naar de 1000 euro die de VVD-leider tijdens de campagne aan de werkende Nederlander heeft beloofd. ''Nu moeten mensen 1000 euro betalen'', legde Pechtold voor. Volgens Rutte is dat appels met peren vergelijken.

De bezuiniging van 16 miljard euro komt neer op een bedrag van 1000 euro per Nederlander. Sterker nog, stelde Rutte, gekeken naar de bezuinigingen van 2010 tot 2017 komt dat bedrag zelfs uit op 2500 euro. De arbeidskorting die Rutte beloofde, is inderdaad lager uitgevallen dan hij hoopte en komt uit op 500 euro.

Aanbevolen artikelen