BAARN - Een standaard werkplek barst van de bacteriën. Mannen blijken daarbij viezer dan vrouwen: hun werkplek is de grootste broeiplaats.

Onderzoekers van de San Diego State University vonden meer dan 500 verschillende bacteriën op 90 verschillende kantoren. Hierbij keken ze naar de aanwezigheid van bacteriën op stoelen, telefoons, bureaus, computermuizen en toetsenborden.

Op bijna elk onderzocht oppervlak vonden de onderzoekers bacteriën.

Hoesten

De meeste bacteriën waren afkomstig van de werknemers zelf. Hoesten en niezen, krabben aan de huid, maar een groot deel van de bacteriën kwam ook van binnen.

"We vonden een opvallend grote hoeveelheid bacteriën die afkomstig waren uit het spijsverteringskanaal", vertellen de onderzoekers in het tijdschrift PLoS ONE.

Schadelijk

Zo'n grote hoeveelheid bacteriën klinkt misschien zorgwekkend, maar volgens de onderzoekers hoeven de meeste mensen zich geen zorgen te maken.

"De meeste bacteriën die we gevonden hebben, zijn alleen schadelijk voor mensen met een sterk verzwakt immuunsysteem."

Daarnaast zullen de bacteriën in de koele, droge atmosfeer van de meeste kantoorruimtes zich niet zo snel vermenigvuldigen.

Mannen

Voor het feit dat de bureaus van mannen viezer zijn hebben de onderzoekers de volgende verklaring: "Mannen wassen hun handen over het algemeen minder vaak dan vrouwen. Hetzelfde geldt voor tandenpoetsen."

Daarnaast zijn mannen vaak groter, waardoor ze bijvoorbeeld meer huidoppervlak hebben waar meer bacteriën kunnen huizen. Ook zijn mannen slordiger van aard.

De werknemers zelf zijn niet de enige bron van bacteriën. Ook vuil levert veel micro-organismen.