Donderdag 26 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Minder vacatures online

AMSTERDAM - Het online vacatureaanbod in Nederland is in maart gedaald naar een historisch dieptepunt.
Door Novum

Dat blijkt dinsdag uit cijfers van vacaturewebsite Monsterboard, die maandelijks gegevens over het vacatureaanbod publiceert.

Het aantal aangeboden vacatures ligt 24 procent lager dan in december 2004, toen Monsterboard startte met het bijhouden van de cijfers. Ten opzichte van maart vorig jaar daalde het aantal vacatures met ruim vijftien procent.

In de Randstad was de daling met bijna twintig procent het grootst. Alleen in Friesland nam het aanbod licht toe, met één procent.

Vervoerssector

De vervoerssector lijkt het meeste last te hebben van de crisis. Het aantal online vacatures in deze branche daalde met 28 procent.

Ook onderzoeksinstituten en universiteiten hebben fors minder banen te vergeven. Hier daalde het aanbod met 22 procent. In de HR-sector bleef het aantal vacatures met een daling van vier procent nog enigszins op peil.

Vooral managers, geschoolde industriearbeiders en technici raken in hoog tempo minder gewild. Het aantal vacatures voor leidinggevenden nam met een daling van ruim een vijfde het sterkst af.

Duitsland

Het snel krimpende vacatureaanbod in Nederland staat in sterk contrast met de situatie bij de oosterburen. In Duitsland groeide het aantal vacatures in maart juist met 23 procent. In de transportsector nam het aantal aangeboden arbeidsplaatsen bijvoorbeeld met 24 procent toe.

Aanbevolen artikelen