AMSTERDAM - De Iraanse staatstelevisie interpreteert de Oscar voor de film A Separation als een overwinning op aartsvijand Israël.

Het Iraanse drama won zondagnacht een Academy Award in de categorie beste niet-Engelstalige film. Ook het Israëlische Footnote was genomineerd.

De Iraanse tv-zender benadrukte dat het drama van regisseur Asghar Farhadi een film van het 'zionistische regime' voorbij heeft gestreefd. Vervolgens noemde de nationalistische staatszender de prijzen die A Separation in eigen land heeft gewonnen. De aandacht voor de film is opvallend, omdat de hardliners in het islamitische regime er zware kritiek op hebben.

Echtpaar

De Iraanse film gaat over een echtpaar dat worstelt met hun huwelijksproblemen en de vraag of ze hun geluk in het buitenland moeten zoeken. Farhadi zei na het winnen van de prijs dat de Iraanse regeringsleiders nogal verdeeld zijn over zijn drama.

Zondag zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu nog te hopen dat zijn land de Oscar in de wacht zou slepen voor Footnote. De eer ging dus naar Iran, dat met de Academy Award voor A Separation zijn eerste Oscar ooit won.