BLOEMENDAAL - De luchtvaartmaatschappijen willen dat de concurrentiewaakhond NMa onderzoekt of Schiphol zich wel aan de regels heeft gehouden door het geld dat zij vorig jaar te veel hebben betaald, contant terug te betalen.

Formeel zou de luchthaven dat geld in mindering moeten brengen op de nieuwe tarieven. Dat zei voorzitter Frank Allard van de branchevereniging Barin donderdag.

Schiphol kreeg vorig jaar meer passagiers te verwerken dan voorzien en ontving daardoor 15 miljoen euro meer aan havengelden dan geraamd. Dat verschil werd bij wijze van uitzondering direct terugbetaald.

''Een sigaar uit eigen doos'', stelt Allard. Volgens hem houdt Schiphol de tarieven zo kunstmatig hoog, en zal dat mogelijk doorwerken bij toekomstige verhogingen.

De NMa moet er volgens de Luchtvaartwet op toezien dat Schiphol geen misbruik maakt van zijn monopoliepositie.

Sterkere rol

Allard zou graag zien dat de toezichthouder in dat kader eens goed kijkt naar de manier waarop de luchthaven zijn meevaller van vorig jaar met zijn klanten verrekent.

Ook wil hij dat de NMa bij de volgende herziening van de Luchtvaartwet een sterkere rol krijgt in het toezicht op Schiphol.

De tarievenstrijd tussen Schiphol en zijn gebruikers is een jaarlijks terugkerend gevecht. De luchtvaartmaatschappijen zien met lede ogen toe hoe de luchthaven mooie winsten boekt, met name met parkeerterreinen en winkels, terwijl zijzelf in economisch moeilijke tijden steeds hogere havengelden moeten betalen.

Schiphol stelt dat de tarieven omhoog moeten omdat de luchthaven moet investeren in meer capaciteit en kwaliteit.