HILVERSUM - Twee derde van de jonge werknemers wil zelf zijn pensioenfonds kiezen. Als ze die keuze zouden hebben, zou bijna de helft (48 procent) overstappen naar een ander pensioenfonds.

Bijna net zoveel mensen krijgen hun opgebouwde pensioen het liefst nu al (deels) uitgekeerd. De meesten van hen zouden het op een spaarrekening zetten.

Dit blijkt uit een onderzoek van het tv-programma Debat op 2 van KRO/NCRV onder ruim 1000 werknemers van 21 tot 40 jaar.

Nu komt een werknemer automatisch in het pensioenfonds waarbij zijn werkgever is aangesloten. Maar 67 procent van de jonge werknemers vindt een verplicht pensioenfonds vreemd in een tijd waarin je wel zelf een zorgverzekering of hypotheek kan kiezen.

Lege pensioenpot

Bijna de helft (46 procent) van de ondervraagden meent dat de huidige problemen bij de pensioenfondsen bewijzen dat mensen beter zelf hun pensioen kunnen opbouwen. Zes op de tien werknemers tot 40 jaar maken zich zorgen over hun pensioen.

Een derde is bang dat de pensioenpot leeg is tegen de tijd dat zij stoppen met werken. De helft denkt minder pensioen te krijgen dan is beloofd. Slechts 17 procent heeft er vertrouwen in dat zijn pensioenfonds straks nog voldoende geld heeft om te kunnen betalen.

Premie

Hoeveel premie zij betalen, weten de meeste jonge werknemers niet. Slechts 8 procent van de ondervraagden weet dat iemand bij een vijfdaagse werkweek één dag in de week voor zijn pensioen werkt.

Ruim de helft denkt dat 5 tot 10 procent van het loon naar het pensioenfonds gaat.