AMSTERDAM - De Belgische minister van Financiën Steven Vanackere is niet ongerust over de lagere rating die het land heeft gekregen.

Dat meldt de VRT. De verlaging komt volgens de bewindsman 'net op een ogenblik dat het vertrouwen in ons land geweldig aan het toenemen is'. De twee andere grote kredietbeoordelaars gingen Fitch voor.

Minister van pensioenen Vincent Van Quickenborne vindt dat de verlaagde rating er een teken van is dat nog meer hervormingen nodig zijn.

Structurele hervormingen op de arbeidsmarkt en de pensioenen moeten groei creëren, zo tekent de omroep op uit de mond van de bewindsman.

AA

De rating van België ging bij Fitch vrijdag van AA+ naar AA, een verlaging met één stap. Ook bij de zwaargewichten Italië en Spanje en de kleine eurolanden Slovenië en Cyprus werden de duimschroeven een slag aangedraaid.

Het risico bestaat dat België door de lagere rating meer rente moet betalen op de geldmarkt. De vooruitzichten voor alle vijf de landen waarvan de kredietwaardigheid is verlaagd zijn volgens de kredietbeoordelaar negatief.

Fitch had aangekondigd dat het de kredietwaardigheid van de vijf landen opnieuw aan het beoordelen was. Toch is het een tegenslag in het licht van de pogingen van de Europese leiders om de schuldencrisis onder controle te krijgen.