AMSTERDAM – Studenten met een grote dosis zelfdiscipline en doorzettingsvermogen zijn succesvoller tijdens hun studie. Zo halen zij hogere cijfers en studeren zij sneller af.

Dat schrijft Rutger Kappe in het proefschrift dat hij dinsdag verdedigt aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Kappe deed onderzoek onder studenten van Hogeschool Inholland.

Hoewel Kappe bewijs vond dat intelligentie een rol speelt bij studiesucces, blijkt dat karaktertrekken als doorzettings- en organisatievermogen vijf keer zo belangrijk zijn. Motivatie blijkt twee maal zo belangrijk als intelligentie.

Solliciteren

Kappe volgde studenten tot aan het begin van hun werkende carrière. Zo kwam hij tot de ontdekking dat er iets mis gaat in selectieprocedures van werkgevers. Zij hechten in sollicitatiegesprekken vooral waarde aan extravert zijn.

Kappe: “Ik ontdekte dat extraverten over het algemeen een hoger startsalaris krijgen, maar zij doen het niet beter in hun loopbaan. Werkgevers verliezen dus potentieel goede werknemers door zich te veel te richten op extraverte kandidaten.”

Op basis van zijn onderzoek adviseert Kappe onderwijsinstellingen om de persoonlijkheid en motivatie van studenten in kaart te brengen. “Om vaardigheden te ontwikkelen die aan die karaktereigenschappen gerelateerd zijn. Daarmee vergroot je de kans op succes."