UTRECHT – Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) heeft woensdag een freelance journalist gearresteerd en in de cel gezet. De man stond op het plein voor station Utrecht Centraal te fotograferen.

Freelance journalist Emiel Elgersma was een muzikant aan het fotograferen voor een project toen agenten hem aanspraken. Elgersma zou op die plek niet mogen fotograferen.

Elgersma wees daarop op het feit dat hij op de openbare weg stond en dat daar gefotografeerd mag worden. Toen hij zich niet direct legitimeerde werd hij aangehouden en bekeurd voor het niet tonen van zijn legitimatie. 

Of de journalist op de openbare weg stond kan het KLPD niet zeggen. Volgens zegsman Frans Zuiderhoek is het probleem dat Elgersma mensen op de roltrap in het gezicht fotografeerde.

Stationsgebied

Omdat in ieder geval de roltrap tot stationsgebied behoort merkten de agenten het werk van de journalist als overlast aan.

Zij hebben hem op basis van de Wet personenvervoer 'als verdachte aangemerkt voor het veroorzaken van overlast'. Ook wijst de zegsman erop dat het gebied een veiligheidsrisicogebied is. Deze gebieden zijn aangemerkt, omdat ze terreurgevoelig zijn.

Overreactie

“Dat is een typisch voorbeeld van een overreactie vanuit de politie. Het is normaal en gangbaar dat je op de openbare weg foto’s neemt. Daar hoef je geen uitleg voor te geven”, reageert Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) tegenover NU.nl.

Hij wijst erop dat juist dit politiekorps na een incident in 2007 beterschap aan de NVJ had beloofd. De ontwikkeling dat de politie steeds sneller ingrijpt bij de nieuwsgaring noemt hij dan ook ‘zorgelijk’.

Kamervragen

Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Utrecht heeft het GroenLinks-kamerlid Tofik Dibi besloten kamervragen te stellen.

“Ik vind dat de politie belangrijker werk te doen heeft dan journalisten op de openbare weg aan te houden”, zegt de politicus tegenover NU.nl. Hij vindt dat iedereen op de openbare weg foto’s mag nemen. “Dat onschuldige mensen verdacht worden gemaakt, omdat er angst heerst bij de politie. Het is juist de politie die gemoederen tot bedaren moet brengen.”