AMSTERDAM – De meeste werkgevers belemmeren vaders doordat ze er nog te vaak van uitgaan dat de zorg van hun kinderen bij de moeders ligt.

"Ze zien nog steeds de man als degene die alleen maar het geld verdient", aldus het kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit E-Quality.

Steeds meer 'moderne' vaders willen de zorg voor hun kinderen op zich nemen. Maar van oudsher krijgt de vader nog steeds de rol van ‘onderhouder’ in het gezin. Dat resulteert erin dat mannen minder makkelijk hun werk verlaten om voor hun kinderen te zorgen.

Ruim negentig procent van de Nederlandse vaders werkt nog steeds evenveel dan voor ze kinderen kregen. Onder moeders is dat zestig procent.

Maatregelen

Het is tijd om het dominante denkpatroon van het moederschapsideaal eens te doorbreken, vindt Joan Ferrier, directrice van E-Quality.

E-Quality onderzoekt momenteel hoe mannen en vrouwen het beste werk en zorg te kunnen combineren. "Er is in Nederland nog een flinke weg te gaan", aldus Ferrier, "omdat er wel allerlei maatregelen zijn die ervoor zorgen dat vrouwen minder kunnen gaan werken, maar er zijn weinig maatregelen voor mannen."

Kraamverlof

Volgens het kenniscentrum moet parttime werken, thuiswerken en het Nieuwe Werken voor mannen toegankelijker worden gemaakt. Ook zou kraamverlof voor mannen van twee dagen naar twee weken moeten.

"Vaders zijn al weer aan het werk voordat ze weten hoe ze een luier moeten verschonen." De overheid zou bij kunnen dragen door tijden van bijvoorbeeld consultatiebureaus, crèches en overheidsloketten te verruimen.

Goede richting

Het wetsvoorstel dat minister Henk Kamp van Sociale Zaken afgelopen dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, is volgens E-Quality al een stap in de goede richting. Dat moet ervoor zorgen dat werknemers de uren van hun werkweken makkelijker kunnen aanpassen.

"Als er ruimte is voor flexibele werktijden, maak je het makkelijker voor werknemers om arbeid en zorg te combineren. Daardoor blijven mensen makkelijker op de arbeidsmarkt en je krijgt er een productievere en gelukkigere werknemer voor terug", aldus Joan Ferrier.

In het najaar verschijnt het volledige rapport van E-Quality.