AMSTERDAM - Volkswagen heeft een nieuwe niche bedacht: een ‘opgeruigde’ auto voor het D-segment. De spionagefotograaf zag de ingenieurs op de Mont Ventoux - z'n natuurlijke habitat - testen met deze CrossPassat.

Een woordvoerder van Volkswagen Nederland meldt ons over de auto: “We weten dat Volkswagen met de gedachte speelt om met een CrossPassat te komen, maar we hebben nog geen concrete berichten over een introductie gehoord. Als de auto inderdaad betrapt is, betekent dit waarschijnlijk dat de plannen nu toch concretere vormen aannemen. Als de CrossPassat al komt, dan is dat sowieso dit jaar niet meer.”

Aangezien er nog niets officieel bekend is over de ‘opgeruigde’ Passat, weten we nog geen specificaties van de auto. We verwachten dat de auto niet alleen met 4Motion-vierwielaandrijving, maar ook met voorwielaandrijving om de markt komt. Bij de minstens zo avontuurlijke Tiguan zijn 90 procent van de verkochte versies namelijk ook gewoon voorwielaandrijvers. Het motorenpalet van de CrossPassat zal in grote lijnen overeenkomen met de gewone versies.

Om een inzicht te geven in het belang van de Cross-modellen hebben we hier cijfers voor de Volkswagen Polo. Tot en met mei verkocht de importeur 400 CrossPolo’s. Als je daarbij weet dat Volkswagen in diezelfde periode 5.500 Polo’s Bluemotion en 2.200 gewone Polo’s verkocht, dat de CrossPolo dus geen bestaan in de marge heeft.