AMSTERDAM – Bijna de helft van de werknemers (48 procent) zegt dat woon-werkverkeer een belangrijke invloed heeft op de voldoening die ze uit hun werk halen.

Dat blijkt uit onderzoek van The Workforce Institute (pdf) onder 2042 volwassenen.

Vijftien procent van de ondervraagden zegt dat ze van baan zouden veranderen om hun reistijd te verkorten. 11 Procent vindt dat het woon-werkverkeer een negatieve impact heeft op hun balans tussen werk en privé.

Van de respondenten blijkt 32 procent over de impact van de reistijd nagedacht te hebben toen zij hun huidige baan kozen.

Ziek

Vier procent van de volwassenen die moeten reizen voor hun werk, heeft zich ooit ziek gemeld omdat ze opzagen tegen de reis. Dit soort ongeplande afwezigheden kosten organisaties 8,7 procent van de loonsom per jaar, zo blijkt uit recent onderzoek door Mercer.

Weinig volwassenen die pendelen naar het werk (6 procent) worden betaald voor deze reistijd.

Slechts 14 procent van de volwassenen die moet reizen naar hun werk, heeft de mogelijkheid om vanuit huis te werken.

Doorslapen

Als ze geen lange reistijd zouden hebben, zou de overgrote meerderheid van de volwassenen langer in bed willen blijven liggen. 42 Procent geeft aan in deze tijd te willen ontspannen; 33 procent wil tijd doorbrengen met familie en 28 procent zou willen sporten.