AMSTERDAM - De door plunderaars beschadigde kunstvoorwerpen in het Egyptisch Nationaal Museum in Caïro zullen de komende dagen worden gerestaureerd.

Dat heeft de Egyptische minister voor oudheden Zahi Hawass maandag gezegd. Onder de beschadigde objecten zijn een beeld van farao Toetankamon, staand op een panter, en een houten sarcofaag uit de periode van het Nieuwe Rijk, zo'n 3500 jaar geleden. Hawass verwacht dat met de restauratie vijf dagen gemoeid zullen zijn.

Hawass zei ook dat de archeologische bezienswaardigheden elders in het land, die vanwege de onrust twee weken geleden voor bezoekers gesloten werden, binnenkort weer open zullen gaan. De opgravingen in Saqqara, Memphis en Abu Sir zijn volgens de minister veiliggesteld. Eerder was daar sprake van plunderingen.

Plunderaars

Eind januari maakte het leger bekend dat militairen tientallen plunderaars hadden ingerekend die het Nationaal Museum waren binnengedrongen. Het museum ligt naast het Tahrir-plein, het centrum van de massale protesten tegen het regime van president Hosni Mubarak.

Lees alles over de situatie in Egypte op onze special