AMSTERDAM - Circa 30 procent van de werknemers weet niet wat te doen als er brand uitbreekt in hun bedrijf. Als ze de nooduitgang hebben gevonden, wordt die in één op de tien gevallen geblokkeerd of is die op slot. Dat blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf Securitas, dat daarvoor vijfhonderd werknemers ondervroeg.

Tien procent van de ondervraagden noemen hun werkplek 'brandgevaarlijk'. Nog eens elf procent geeft aan dat de nooddeuren bij het bedrijf waar zij werken niet vrij toegankelijk zijn omdat er iets in de weg staat.

"In de praktijk zie ik regelmatig een kast, stoel of bureau voor een nooddeur staan. Soms zit deze deur zelfs op slot," zegt een medewerker van het beveiligingsbedrijf. "Dat is echt onverantwoord. Nooddeuren moeten altijd vrij zijn."

Ook weten werknemers niet altijd dat zij de lift niet mogen gebruiken bij brand. Volgens Securitas helpen minimaal twee brandoefeningen per jaar werknemers meer bewust te maken van de brandveiligheid in hun bedrijf.

Naast de verplichte voorschriften voor bedrijven, moeten werknemers ook hun verantwoordelijkheid nemen, stelt de woordvoerder. "Hou nooduitgangen vrij, zorg dat je weet hoe je met een brandblusser om moet gaan en verdiep je in het ontruimingsplan."