AMSTERDAM - De inzet van online mediation helpt een arbeidsconflict sneller en efficiënter op te lossen. Bovendien worden er gelijkwaardige en soms zelfs betere resultaten behaald dan bij traditionele, face-to-face communicatie.

Dit blijkt uit onderzoek van MedRecht en Result Mediation Center. Zij bekeken hiervoor 1000 zaken.

Uit het onderzoek blijkt dat zowel werkgever als werknemer beter zijn voorbereid en dat ze het prettig vinden hun verhaal van te voren te kunnen doen.

Probleemoplossend

Bovendien zorgt online mediation voor een nivellering van eventuele machtsongelijkheden en geeft het meer het gevoel van zelfvertrouwen, probleemoplossend werken en een positieve visie op de toekomst.

Daarbij werkt het efficiënt; het scheelt minimaal een gesprek van twee uur en het betekent een versnelling van de doorlooptijd van mediation met een tot drie weken. Bovendien zijn de kosten van het ziekteverzuim lager.

VS

"In de VS wordt al meer gewerkt met online mediation, waarin vaak het hele proces online gebeurt. We merken echter dat Nederland daar nog niet aan toe is; meestal adviseren we hier wel de online intake, maar vervolgen we verder middels de 'gebruikelijke' persoonlijke procedure", aldus Monique van Dongen, directeur Medrecht.