AMSTERDAM - Oudere werknemers worden in Nederland te vaak behandeld als een kind en als slachtoffer. Dat stelt Ronald de Leij, adviseur van werkgeversvereniging AWVN.

"Uitspraken als 'de werknemer moet aan het werk gehouden worden' en 'werkgevers moeten blijven investeren in de kennis van ouderen', zijn veelzeggend en pakken nadelig uit voor ouderen", meent De Leij.

Het wordt volgens De Leij tijd dat oudere werknemers zeggen: wij gaan niet weg, wij blijven; we zijn al te lang als een kind behandeld. "Dat doen ze nu te weinig. Ze hebben wél een huis gekocht, kinderen groot gebracht en zijn computervaardig - de zestiger van nu was amper dertig toen de PC op de markt kwam - maar in de arbeidsrelatie zijn ze een bedremmeld kind. Zo'n oud kind neemt geen werkgever meer aan."

Oudere beroepsbevolking

"Onze samenleving moet in de toekomst - door de vergrijzing - blijvend draaiende gehouden worden door een oudere beroepsbevolking. Dat los je niet op door te sparen of te bezuinigen", aldus De Leij.

"De vraag is niet 'hoe betalen we Nederland in 2025, maar hoe produceren we Nederland vanaf 2025? Dat kan niet op voorraad. De trein van 7 december kun je ook geen dag eerder laten rijden. Ervoor sparen heeft geen zin. Dan heb je in 2025 wel het geld voor een treinkaartje, alleen is er dan geen machinist."

Vanzelfsprekend

Nederlanders moeten het volgens De Leij vanzelfsprekend gaan vinden om langer aan het werk te - willen - blijven. Ouderen moeten niet toekijken hoe een krimpende groep jongeren Nederland draaiende probeert te houden, maar meewerken zolang ze nog kunnen.

"In Nederland vinden we het echter sinds lange tijd sociaal om bij reorganisaties ouderen als eerste met een zak geld naar huis te sturen, aldus De Leij. "Geen wonder dat werknemers niet in de rij staan om langer te blijven en werkgevers niet weten hoe ze met ouderen moeten omgaan."

"De meeste werknemers hebben nog nooit een collega ouder dan 60 gezien. Veel werkgevers zijn tussen de 35 en de 45. Die zijn niet gewend iemand van hun vaders leeftijd aan te nemen, dat past niet in het plaatje."

Gewenning doorbreken

Volgens De Leij moeten oudere werknemers zelf de 'gewenning' doorbreken. "Tegen ouderen die moeilijk een baan vinden, zeg ik bijvoorbeeld: zoek werk, geen baan. Zie je een vacature, bel die werkgever en zeg: "Dat werk kan ik voor je doen, maar jij hoeft voor mij niet mama of papa te spelen en nog van alles te regelen. Het werk wil ik ook als zzp'er of freelancer doen.'"

"Dan doe je een werkgever een heel ander aanbod", aldus De Leij. "Je zegt niet meer: 'Ik wil de laatste jaren van mijn arbeidsloopbaan graag op de bagagedrager van jouw bedrijf doorbrengen.'"