AMSTERDAM - De productie van hybrides van Amerikaanse fabrikanten lijkt te bestaan bij de gratie van de overheid. Bijna een kwart van de productie wordt aangeschaft door de US General Services Administration, de nationale wagenparkbeheerder.

Sinds de aanstelling van Barack Obama als president is bijna een kwart van de hybride-productie van Ford en General Motors gekocht door de overheid. De afgelopen twee fiscale jaren waren 14.584 van de in totaal 145.473 door de overheid aangeschafte voertuigen een hybride.

In het fiscale jaar van 2008 was nog minder dan één procent van de aangeschafte overheidsauto’s een hybride.

Het overheidsbeleid is strijdig met de trend onder de andere autokopers in de VS. In 2010 neemt het aantal verkochte hybrides voor het derde achtereenvolgende jaar af. Verder weet persbureau Bloomberg te melden dat de overheid gemiddeld 5.281 dollar minder betaalt voor een hybride dan de catalogusprijs.

Nationale product

De overheid koopt met name het nationale product. In de afgelopen twee jaar zijn zeventien Toyota’s Prius aangeschaft en vijf Honda’s Civic Hybrid. Ford en GM zijn de hofleveranciers; bij Chrysler valt weinig te halen. Daar werden den hybrides in 2008 na twee maanden weer uit productie gehaald.

De Amerikaanse overheid kocht tot dusver 64 procent van de productie van de hybride Chevrolet Malibu en 29 procent van alle Ford Fusion hybrids. Die eerste is overigens vorig jaar al weer uit productie genomen wegens gebrek aan succes.

Tot slot is veertien procent van alle geproduceerde Fords Escape hybrids in handen van de overheid. Eén ervan is door Obama in mei 2007 geleast. Inmiddels heeft hij die weer ingeleverd omdat hij nauwelijks nog autorijdt.