AMSTERDAM - Vliegende auto’s die oorlog voeren zijn alleen bekend van tekenfilms als Mask of Transformers. Laat laatstgenoemde nu ook de naam zijn van een nieuw te bouwen vliegende pantserwagen: het Amerikaanse DARPA investeert 60 miljoen euro in het voertuig.

Het militaire onderzoeksbureau steekt veel geld in het bouwen van een vliegend oorlogsvoertuig omdat het soldaten onder meer in Afghanistan moet helpen bij het ontwijken van bermbommen.

Met de Transformer, te zien op afbeeldingen, zouden ze daar gewoon over heen kunnen vliegen. Daarnaast is de vliegende auto, net als helikopters, in staat om parachutisten midden in een oorlogsgebied te droppen.

Als het voertuig weer aan de grond komt, kan de chauffeur met een druk op de knop de vleugels en rotor laten inklappen.

Prototype

Het eerste prototype Transformer moet in 2015 gereed zijn. Daarbij krijgt DARPA assistentie van het bedrijf Terrafugia, dat al eerder een vliegende auto voor consumenten introduceerde: de Transition. Deze is een kruising tussen een vliegtuig en een auto die in 2011 op de markt gebracht moeten worden.

Andere partners in het Transformer-project zijn AAI Corporation, Lockheed Martin, Carnegie Mellon University en Pratt & Whitney Rocketdyne.