Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Reddingsplan voor bedreigde vlinders

WAGENINGEN - Onder de noemer Tien voor 12 is de Vlinderstichting zondag in het radioprogramma Vroege Vogels een campagne begonnen om de meest bedreigde vlindersoorten te beschermen.
Door ANP

De Vlinderstichting wil het komende decennium tien leefgebieden veiligstellen voor twaalf zeer kwetsbare vlindersoorten.

Vlinders zijn volgens de natuurbeschermingsorganisatie de sterkst bedreigde diergroep van Nederland. Soorten als de kleine heivlinder en de iepenpage hebben nog maar een leefgebied in Nederland.

De kleine heivlinder komt alleen voor in het Kootwijkerzand en is uit grote delen van de Veluwe verdwenen. Slechts twee iepen in de stad Heerlen vormen het leefgebied van de iepenpage.

Extreme weersituaties

De Vlinderstichting wil zorgen voor meer populaties op meerdere plekken om bij extreme weersituaties of foutief natuurbeheer het risico te spreiden.

''Als op het verkeerde moment een heel leefgebied wordt gemaaid of bij extreme droogte op het verkeerde moment, kan dat namelijk desastreus zijn voor de bedreigde soort'', aldus de natuurbeschermers.

De andere kwetsbare vlindersoorten betreffen drie soorten parelmoervlinders, een tweetal dikkopjes, een drietal blauwtjes, het veenhooibeestje en de grote vuurvlinder.

Vlinderteams

Vlinderteams gaan op pad om in leefgebieden van de gevleugelde insecten te helpen bij het natuurbeheer. Dat kan gaan om het open hakken van dichtbegroeide heide of bijvoorbeeld om bermen gefaseerd te maaien, waarbij belangrijke delen langer blijven staan.

Op de website tienvoor12.nl kunnen mensen zien waar de twaalf bedreigde vlindersoorten leven en wat er met hun donaties gebeurt als ze besluiten een vlindersoort te adopteren.


Lees meer over:

Vlinders

Aanbevolen artikelen