Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

'Jongere doof voor taal pensioenfondsen'

UTRECHT - Jonge werknemers worden door pensioenfondsen niet in de juiste taal aangesproken. Dat stelt IJmert Muilwijk, voorzitter van CNV Jongeren.
Door NU.nl/Fellermedia

Muilwijk constateert dat jongeren nog net zo weinig bezig zijn met hun pensioenopbouw als vijf jaar geleden.

Volgens de jongerenafdeling van het CNV zijn de fondsen er niet in geslaagd deze groep pensioenbewuster te maken. "In 2005 hebben wij al aangegeven dat er veel meer met jongeren gecommuniceerd moet worden over pensioen, maar sindsdien is er nog niet veel veranderd", aldus Muilwijk.

Onbewust

In Nederland is naar schatting slechts zo'n 10 procent van de jongeren tussen de 16 en 28 jaar zich bewust van zijn of haar pensioen. De helft is niet op de hoogte, 40 procent een beetje. Een kwart bouwt momenteel niets op.

Toch dachten de jongeren die in 2005 door CNV werden ondervraagd dat ze op hun zestigste kunnen stoppen. De grootste groep (40 procent) verwacht na pensionering 70 procent van het laatst verdiende loon te ontvangen.

Ver van je bed show

Volgens Muilwijk weten jongeren niet dat ze gemiddeld zo'n dag per week voor hun pensioen werken. Bijna 60 procent wijt dat kennisgebrek aan zichzelf.

Dat de bewustwording over pensioen zo slecht op gang komt, komt volgens Muilwijk onder meer doordat het probleem tijdenlang niet zo heel erg groot leek. "Het ging goed met de pensioenen, waarom zou je dan communiceren? Nu gaat het wat slechter en komen we er opeens achter dat jongeren ook belang hebben met pensioen", luidt de kritiek van de voorzitter.

Social media

Uit het CNV-onderzoek blijkt dat jongeren hun pensioeninformatie met name halen op internet, via de pensioenfondsen, hun werkgever of adviseurs.

Volgens Muilwijk zijn er voor pensioenfondsen meerdere manieren om jongeren beter te bereiken, zoals met het gebruik van social media. De fondsen zijn wel op de hoogte van deze middelen maar passen deze nog te weinig toe. CNV jongeren lanceert binnenkort een online game die het pensioenbewustzijn bij jongeren moet vergroten.

Mentaliteitsverandering

De JOVD, jongerenafdeling van de VVD, vindt dat jongeren met name zelf meer verantwoordelijkheid moeten nemen. Volgens voorzitter Martijn Jonk moet er een mentaliteitsverandering onder jongeren plaatsvinden.

"Durf je pensioenpapieren gewoon eens te bekijken en denk na over hoe je je oude dag ziet. Als we daarbij op de politiek de nodige druk uitoefenen om te zorgen dat de pensioenen op langere termijn geregeld worden, kan je echt jarenlang zorgeloos werken," aldus Jonk.

De jonge liberaal stelt dat de pensioenfondsen te lang hun ogen hebben gesloten, maar dat jongerenorganisaties dit ook zichzelf moeten aantrekken.

Toekomst

Het Verbond van Verzekeraars zegt in een reactie dat volgens onderzoek tweederde van de Nederlanders weinig kennis heeft van zijn pensioen. Het probleem beperkt zich dus niet tot jongeren.

Centiq, een samenwerkingsverband van ruim veertig partijen in de financiële sector, de overheid, consumentenorganisaties en de wetenschap, werkt ook aan een actieplan om het pensioenbewustzijn in Nederland te vergroten.

De Pensioenkijker - een site die onafhankelijke informatie over pensioen geeft - levert daarbij ook een bijdrage. Die besteedt behalve aan het ouderdomspensioen ook aandacht aan het belang van nabestaandenpensioenen.


Lees meer over:

Pensioenen

Aanbevolen artikelen