AMSTERDAM - Zowel qua salaris als qua carrière lopen vrouwen nog steeds achter op mannen. Gedegen werkervaring levert zeker niet automatisch een baan met meer macht en status op.

Vrouwen verdienen 10 tot 30 procent minder dan hun mannelijke collega’s, in een vergelijkbare functie. Dat is een van de uitkomsten van de vijfjaarlijkse studie naar het wel en wee van de vrouw door de Verenigde Naties (VN).

Volgens VN-chef Ban Ki-moon “moet er nog veel gebeuren met de zichtbaarheid van de vrouw in het publieke domein”, zo bericht het Financieele Dagblad.

Vergeleken met twintig jaar geleden, werken veel meer vrouwen. Ze zijn oververtegenwoordigd in de zorg- en onderwijssector. Maar ondanks dat ze meer werken, belanden ze niet per se functies met meer status en macht.

Aanzien

In leidende functies zoals management of beroepen met aanzien zoals in de juridische sector, dringen vrouwen nog maar weinig door. De oorzaak ligt volgens de VN bij oude vooroordelen. Ook speelt het gebrek aan scholing bij vrouwen een rol.