AMSTERDAM – Werknemers die zich niet thuis voelen op de werkvloer zijn minder betrokken bij hun werkplek maar ook bij de baan zelf. Professor Craig Knight stelt dan ook dat medewerkers meer invloed op hun werkomgeving moeten kunnen uitoefenen.

Werknemers die namelijk in staat gesteld worden hun eigen werkomgeving te ontwerpen en in te richten, zijn niet alleen gelukkiger en gezonder, maar ook productiever.

Dat ontdekte psycholoog Craig Knight van de University of Exeter. "Wanneer mensen zich niet op hun gemak voelen in hun omgeving, zijn ze minder bevlogen", bevestigt hij tegenover The Hindu. "Geef je ze echter iets van controle, verandert dat en worden mensen gelukkiger met hun werk, identificeren ze zich meer met hun werkgever en werken ze efficiënter."

Onderzoek

De serie studies besloeg ruim 2000 kantoormedewerkers, die onder meer enquêtes moesten invullen en deelnamen aan tests om hun productiviteit vast te stellen. Het onderzoek had vanzelfsprekend ook aandacht voor de mate waarin de proefpersonen invloed hadden uitgeoefend op hun werkplek. Dit varieerde van helemaal niet tot volledig.

Alle resultaten wezen vervolgens uit dat medewerkers die hun werkomgeving zelf hadden mogen bepalen, gelukkiger en gemotiveerder waren. Ze voelden zich fysiek beter en lieten zich in het algemeen positiever uit over hun werk.

Kantoren

Gedurende twee vervolgstudies, waarvan één uitgevoerd in een commerciële werkomgeving en één op de universiteit, werden werknemers in verschillende kantoorruimten geplaatst. De werkomgevingen waren respectievelijk steriel (kaal en functioneel), verrijkt (aangekleed met planten en schilderijen), zelf ingericht of door de manager ingericht.

Bij werknemers in de verrijkte werkruimten werd een verhoogde productiviteit van 17 procent vastgesteld ten opzichte van de steriele werkplek. Bij de zelf ingerichte werkomgeving was dit verschil 32 procent.