AMSTERDAM - Werkzoekenden zien in het licht van de crisis nog weinig mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Desondanks wil 72 procent van de werkzoekenden binnen een maand een nieuwe baan hebben.

Dit blijkt uit onderzoek van de Nationale Vacaturebank onder ruim 1000 respondenten.

Ruim tweederde van de Nederlandse werkzoekenden merkt er nog niets van dat de crisis op zijn retour zou is. Zij signaleren nog steeds weinig kansen op de arbeidsmarkt. Eén op de vijf denkt zelfs dat werkgevers op dit moment nog helemaal niet op zoek zijn naar nieuw personeel.

Naast degenen die denken dat er helemaal geen werk te vinden is, denkt 31 procent dat werkgevers nu alleen tijdelijke krachten aannemen. Nog eens 34 procent denkt dat ze alleen nog maar op zoek zijn naar de echte talenten.

Langer

Het merendeel van de werkzoekenden heeft evengoed als doel om binnen een maand een baan te vinden. Iets meer dan een kwart geeft zichzelf langer de tijd: die willen binnen een half jaar een nieuwe baan.

Werkzoekenden hechten vooralsnog weinig waarde aan een vast contract. Slechts 14 procent van de ondervraagden geeft aan nooit genoegen te nemen met een tijdelijk contract omdat zij zekerheid willen.

De overige 86 procent gaat wel voor een tijdelijk contract wanneer de baan leuk genoeg is, het salaris goed is of überhaupt om maar te kunnen werken.