AMSTERDAM – Bazinnen kampen met een imago-probleem, zo blijkt uit een Britse rondvraag. Zowel mannen (75 procent) als vrouwen (63 procent) hebben namelijk liever een man als baas. Vrouwelijke leidinggevenden leggen het met name af op sympathie, en hormonen.

"Niet te geloven dat zowel mannen als vrouwen vinden dat mannen méér geschikt zijn als baas," reageert onderzoeker David Brown van UKJobs, die het onderzoek onder 3000 werknemers liet uitvoeren.

"Vrouwen kunnen een managementfunctie dan misschien best aan, het suggereert wel dat ze enkele eigenschappen missen die voor een goed baas nodig zijn."

Hormonen

De eigenschap die vrouwelijke bazen in elk geval geen goed doet is bitchen. Voor een derde van de ondervraagden (37 procent) is dit de belangrijkste reden voor een motie van wantrouwen.

Ook vindt 30 procent het vervelend te moeten merken wanneer hun leidinggevende haar 'periode van de maand' heeft en de hormonen in de vrije loop laat. 15 procent ergert zich overwegend aan gekat en net zoveel ondervraagden vinden dat chefs van het vrouwelijke geslacht te veel met hun uiterlijk bezig zijn.

Voorkeur

Eén en ander in schril contrast met mannelijke bazen, die een duidelijke voorkeur genieten op basis van directheid (48 procent), het vermogen afstand te bewaren van werkvloerpolitiek (40 procent) en redelijkheid (14 procent).

Voor UKJobs David Brown al met al voldoende reden om het voor de bazinnen op te nemen.  "De respondenten sparen de vrouwen duidelijk niet, maar de resultaten gaan heus niet op voor alle vrouwelijke managers", stelt hij woensdag tegenover de Daily Mail.

"We weten toch wel zeker dat er genoeg leidinggevende dames zijn die net zo professioneel zijn als hun mannelijke equivalenten en ook zo bij het personeel te boek staan."