AMSTERDAM - Een creatieve baan waarin ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling lijkt mooi. De keerzijde van creatieve banen is echter dat ze sneller dan ander werk blijken te leiden tot werkstress.

Dit komt onder meer doordat de stroom van werkgerelateerde e-mails en telefoontjes zich nooit aan werktijden houden. Aldus recent Canadees onderzoek.

"Creatieve banen hebben veel voordelen, maar onze studie toont aan dat het gevoel van overbelasting en een hoge werkdruk de keerzijden zijn", aldus socioloog Scott Schieman van de Universiteit van Toronto tegen het Canadese Globe and Mail.

Voor het onderzoek werden meer dan 950 werkenden ondervraagd. Er werd onder meer gekeken naar hoe het werk familie- en privéleven beinvloedt en de mate van creativiteit van de beroepen werd in kaart gebracht.

Privéleven

Op basis daarvan concludeert Schieman dat mensen met creatieve en meer complexe beroepen een grotere werkdruk ervaren en meer problemen hebben met het evenwicht tussen werk en privéleven dan anderen.

"Het lijkt erop dat de stress waar we het over hebben lijkt te ontstaan doordat de scheiding tussen werk en privé vervaagt."

De voordehandliggende oplossing dat mensen zelf in de gaten moeten blijven houden dat ze hun werk niet alle vrije tijd laten opslokken, is volgens Schieman dan ook heel belangrijk.

Hobby

Hoewel ze dus niet zelden leiden tot een bepaalde mate van stress, hebben de onderzoekers het idee dat mensen met creatieve banen het tegelijkertijd ook leuk vinden om buiten werkuren aan hun baan te blijven denken. Het is een soort hobby, een puzzel die je per sé wilt oplossen."