DEN HAAG - Nederlanders zullen ook deze zomer weer massaal vakantie gaan vieren. De ANWB verwacht dat dit jaar, net als vorig jaar, zo'n 11,5 miljoen Nederlanders één week of langer op zomervakantie zullen gaan.

Dat liet de organisatie maandag weten.

Volgens de toeristenbond moeten veel Nederlanders hun vakantieplannen nog definitief vastleggen maar ze geven, vanwege de economisch onzekere tijden, de voorkeur aan een vakantiebestemming dichterbij huis.

Zo kiezen ongeveer 3,5 miljoen vakantiegangers voor vakantie in eigen land, voorspelt de bond. Bijna acht miljoen mensen gaan naar het buitenland op vakantie.

Frankrijk blijft voor de buitenlandse zomervakanties de onbetwiste koploper, gevolgd door Duitsland, Spanje, Italië en Turkije.

Kroatië

Vakantiegangers kiezen dit jaar vaker dan eerder voor een vakantie in Kroatië (plus 23 procent), Turkije (plus 12 procent), België (plus 10 procent), Groot-Brittannië (plus 8 procent) en Duitsland (plus 8 procent).

De grootste dalers dit jaar zijn onder meer de vliegvakanties naar de Middellandse zee.

Autovakanties

Het aantal autovakanties is deze zomer gelijk aan vorig jaar: 4,4 miljoen vakanties worden met de auto ondernomen.

Die automobilisten kunnen wellicht beter zaterdag 31 juli niet gaan rijden, dan verwacht de ANWB de zogenoemde zwarte zaterdag; dan zullen er honderden kilometers file staan op de wegen in Europa.

Maar ook op de zaterdagen 10 juli -in verband met de Franse feestdag 'quatorze juillet' - en 7 augustus wordt het zeer druk op de weg.

De ANWB raadt vakantiegangers aan om in de zomermaanden sowieso niet op zaterdag door Frankrijk te reizen. Op zondagen wordt er veel minder drukte verwacht.

Problemen

De grootste problemen zijn te verwachten op de A10 Parijs-Bordeaux-Spaanse grens en op de A7/A9 Lyon-Orange-Spaanse grens.

Op de zondagen wordt er veel minder drukte verwacht. De beste dagen om te reizen zijn vaak donderdag en zondag, aldus de bond.

De drukste weekenden in Duitsland zijn alle weekenden van juli en het eerste weekend van augustus (30 juli t/m 1 augustus). In Oostenrijk zijn de weekends van half juli tot en met half augustus het drukst.

In Zwitserland is het drukste weekend dat van vrijdag 30 juli t/m zondag 1 augustus. In Italië wordt het tijdens het laatste weekend in juli en alle weekenden in augustus dringen op de weg. In het weekend van vrijdag 30 juli t/m zondag 1 augustus valt daar de zwarte zaterdag.