HAVELTE - De landmacht is blij met de belangstelling voor de Landmachtdagen in Havelte (Drenthe) afgelopen weekeinde. Ongeveer 110.000 mensen bezochten de Johannes Postkazerne die haar deuren zaterdag en zondag had opengesteld voor belangstellenden.

Op zaterdag trok het evenement al 65.000 bezoekers. Het totale bezoekersaantal komt bijna overeen met de verwachtingen van defensie. Die ging uit van ongeveer 100.000 bezoekers. Volgens een woordvoerder hebben mensen zich niet laten afschrikken door het weer.

"Ook vandaag trotseerden velen, zoals bij een echte missie, de klimaatomstandigheden om te ervaren hoe de landmacht haar missies vervulde, vervult of kan vervullen'', aldus de zegsman zondag.

Vlag halfstok

Vorige week liet defensie weten de Landmachtdagen op ''gepaste wijze'' in te vullen in verband met het overlijden van korporaal eerste klasse Luc Janzen in Afghanistan. Op zaterdag hing de Nederlandse vlag halfstok.

Bij de stand van de 'geestelijke verzorging' was een stilteruimte ingericht met daarin een foto Janzen. Ook stond er een computer met een condoleanceregister voor de gesneuvelde korporaal. Tijdens formele besloten bijeenkomsten is een minuut stilte gehouden, zo liet de woordvoerder weten.

De Landmachtdagen zijn een jaarlijks terugkerend evenement. Dit jaar was het thema 'Mee op missie'.