AMSTERDAM - Hoewel blondines niet altijd als even intelligent worden getypeerd, verdienen zij toch tot 7 procent meer dan hun bruingelokte collega’s.

Naast het feit dat blonde vrouwen meer salaris verdienen zijn ze ook vaker getrouwd met rijkere mannen. Mannen met een blondine aan hun zijde verdienen vervolgens eveneens meer (tot 6 procent) dan mannen wiens vrouw een andere haarkleur heeft.

Uit het onderzoek, dat is opgenomen in de Economics Letters en waarvoor 13.000 vrouwen onderzocht zijn, blijkt dat Britse blondines over het modale jaarsalaris (22.000 pond) tot 1600 pond extra verdienen.

Lengte, gewicht en opleiding spelen geen rol in de salarisverschillen, zo stelden de wetenschappers van de Universiteit van Queensland vast. Wanneer deze factoren weggelaten worden blijft het percentage loon dat blonde vrouwen meer verdienen even hoog.

Aantrekkelijker

“Blonde vrouwen worden vaak gezien als aantrekkelijker, maar ook als dommer”, verklaart onderzoeker David Johnston tegenover The Telegraph. “Maar het lijkt erop dat de combinatie schoonheid en blondine, een geringere intelligentie ruimschoots compenseert. Dit zou ook kunnen verklaren waarom het ‘blond effect’ zo’n grote rol speelt in de trouwmarkt.”

Olga Uskova, directeur van de International Blondes Association, zoekt haar heil echter in een andere verklaring. “We doen het beter op de werkplek omdat wanneer wij een fout maken we kunnen zeggen: ‘Oh sorry daarvoor, het is omdat ik blond ben’, en komen ermee weg.”