AMSTERDAM – Over het privacybeleid moet nog wel nagedacht worden, maar onderzoekers van het Japanse KDDI zijn alvast trots op hun ontdekking: het team ontwikkelde software voor de gsm die werkgevers in staat stelt personeelsleden op ieder moment te monitoren.

De software richt zich op bewegingen: met het programmaatje kan een werkgever, op afstand en op basis van fysiek gedrag, zeer nauwkeurig vertellen wat de werknemer op dat moment aan het doen is.

Dit is mogelijk dankzij versnellingsmeters: door de sensoren hierin kan complex fysiek gedrag geanalyseerd en uiteindelijk geïnterpreteerd worden. Bewegingen als lopen, traplopen of verschillende schoonmaakbezigheden kunnen zo van elkaar onderscheiden worden.

Het doel van het systeem is volgens de uitvinders efficiënter werken mogelijk maken en helpen personeel beter te evalueren, te meer wanneer medewerkers vaak buiten kantoormuren werken.

Belangrijk

"Technisch is het een geweldig belangrijke ontdekking", meent Philip Sugai, verbonden aan de International University of Japan. "Bijvoorbeeld ook binnen de medische wereld, om patiënten op afstand te kunnen helpen."

"Maar er zullen eveneens moeilijkheden van komen", vermoedt Sugai. "Bijvoorbeeld wanneer het gebruikt gaat worden om personeel na te trekken of verkooptechnieken te optimaliseren."

Kans

"Er moet natuurlijk nagedacht worden over privacyvraagstukken en er moet aangedrongen worden op overeenkomsten hierover tussen werknemers en werkgevers", laat Hiroyuki Yokoyama, hoofd van de onderzoeksafdeling bij telefoonfabrikant KKDI, aan de BBC weten. "Maar bedrijven zijn zeer geïnteresseerd in de technologie. We geven ze ook de kans gedrag van het personeel nader te bestuderen."

Echter, niet iedereen loopt weg met de ontdekking. "Dit is mensen behandelen als machines," vindt Kazuo Hizumi, mensenrechtenadvocaat. "Nieuwe technologie moet gebruikt worden om de kwaliteit van leven te verbeteren, niet om ons te bespioneren."

Wanneer de software in productie genomen wordt, is onduidelijk.