Vrijdag 27 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Nederlandse werknemer reist uur per dag

AMSTERDAM – Werknemers in Nederland doen er gemiddeld 28 minuten over om op hun werk te komen. Binnen Europa zijn Belgen met gemiddeld 37 minuten per traject het langst onderweg.
Door NU.nl/Pauline van Lintel

Dit blijkt uit het Regus BusinessTracker-onderzoek waarvoor 11.000 werknemers in 13 landen werden ondervraagd. Hieruit bleek eveneens dat Nederland met 28 minuten precies op het gemiddelde van alle landen zit.

Ondanks dat vindt algemeen directeur van Regus Benelux dat de huidige manier van werken in Nederland dringend aan herziening toe is. "Veel ondernemingen lopen de kans hun getalenteerde werknemers te verliezen als ze niet op tijd alternatieven bieden voor de lange reistijd”, aldus Eduard Schaepman. 

Overwogen

Uit het wereldwijde onderzoek blijkt dat bijna één op de vijf werknemers de afgelopen twee jaar overwogen heeft om zijn of haar baan op te zeggen vanwege een te lange reistijd. In Nederland gold dit voor 9 procent van de respondenten.

Eveneens blijkt uit het onderzoek dat het percentage afhakers toeneemt op het moment dat de reistijd langer wordt. Gemiddeld 39 procent van de ondervraagden, die elke dag langer dan een uur in de auto of het openbaar vervoer doorbrachten om naar kantoor te gaan, gaf aan na te denken over een nieuwe baan.

Nederland komt met een percentage van 25 procent wel lager uit dan het wereldwijde gemiddelde.

Steden

“Nog steeds trekken veel Nederlandse werknemers dagelijks naar de grote steden om er van negen tot vijf te werken op kantoor. Terwijl het dankzij e-mail, internet, mobiele telefoons, PDA’s en hotspots voor internet tegenwoordig weinig meer uit maakt waar iemand werkt”, vindt Schaepman. “Het zijn immers de resultaten die tellen.”

In Nederland zijn de afstanden relatief klein en hebben we minder snel te maken met lange reistijden, zegt Schaepman tot slot, maar ons land kent daarentegen een hele hoge verkeersdruk. “Ook hier zullen we dus steeds meer alternatieven moeten vinden voor het woon-werkverkeer”, meent hij.

Database

De deelnemers aan het onderzoek zijn afkomstig uit de Regus global contacts database, een representatieve database van meer dan een miljoen senior medewerkers en eigenaars van ondernemingen in de zakelijke dienstverlening wereldwijd.

Het onderzoek werd uitgevoerd en uitgewerkt door het onafhankelijke bureau MarketingUK.

De onderzochte landen: 

1. China - 42 minuten
2. India – 39 minuten
3. Belgie – 37 minuten
4. Duitsland – 33 minuten
5. Mexico – 31 minuten
6. Frankrijk – 31 minuten
7. Groot-Brittannië - 30 minuten
8. Zuid-Afrika - 28 minuten
9. Nederland - 28 minuten
10. Australië – 27 minuten
11. Spanje – 26 minuten
12. VS – 23 minuten
13. Canada - 22 minuten

Aanbevolen artikelen