Zondag 2 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Achtuurjournaal maandag met Rob Trip

HILVERSUM - Zijn komst was al aangekondigd, maar maandag is het zover. Dan begint Rob Trip zijn loopbaan als presentator van het NOS Journaal van 20.00 uur.
Door ANP

Hij neemt daarmee het stokje over van Philip Freriks, die op 18 december voor het laatst het prominente nieuwsbulletin aan elkaar praatte.

Trip gaat de presentatie van het achtuurjournaal wekelijks afwisselen met Sacha de Boer. ''Zij is sinds 2003, eerst naast Freriks en nu naast Trip, het vaste gezicht van het belangrijkste NOS Journaal'', aldus de woordvoerder van de omroep.

Journalistiek

Rob Trip (49) kan bogen op een lange loopbaan in de journalistiek. Na een studie Sociale Wetenschappen (politicologie en massacommunicatie) startte hij in 1986 zijn journalistieke loopbaan bij Omroep Gelderland als verslaggever/presentator.

Daarna volgde tussen 1989 en 1995 een soortgelijke functie bij de voormalige radioactualiteitenrubriek Veronica Nieuwsradio.

NOVA

Vanaf 1991 combineerde Trip deze functie met die van presentator bij het radioprogramma NOS Met het Oog op Morgen. In 1995 kwam hij in vaste dienst van de NOS als presentator van het Radio 1 Journaal dat hij tot medio 2008 presenteerde. Daarnaast presenteerde hij een aantal jaren NOVA.

Vanaf 1997 is hij ook presentator van het televisieprogramma Buitenhof (NPS). Het afgelopen jaar was Trip gedetacheerd bij de NPS voor het maken van een serie over de Tweede Wereldoorlog.

Voorbereiden

Hij kijkt uit naar zijn nieuwe job. ''Ik heb me de afgelopen maanden achter de schermen goed kunnen voorbereiden'', aldus de nieuwe nieuwslezer. ''Daarnaast is de journalistiek als zodanig mij natuurlijk bekend. En ik heb de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met het maken van radio- en televisieprogramma's."

"Maar het presenteren van het achtuurjournaal is toch net weer even anders. Je wordt hét gezicht voor heel veel mensen voor wie iedere avond het journaal van acht uur een vast en belangrijk moment is."

Uitdaging

"In dat opzicht vind ik het een hele uitdaging om zo'n eminente voorganger als Philip Freriks op goede wijze te vervangen. Ik ga dat op mijn eigen manier doen, maar wel met zijn vakmanschap in het achterhoofd.''

Aanbevolen artikelen