Het tijdperk van de GTI’s vormde een glorietijd voor Peugeot. Iets om te laten herleven, zou je zo zeggen, maar niets is minder waar. Peugeot is niet van plan om het GTI-label voor toekomstige modellen te gebruiken.

Dat meldt Peugeot-marketingdirecteur Christian Stein in een interview met Autocar. Stein: “Het GTI-concept is voor ons verleden tijd. We verlaten de hot hatches en gaan ons in de toekomst richten op premium coupés. Het GTI-label betekent veel voor een grote groep mensen, maar het is tijd om verder te gaan.”

De eerste stap in de strategie is de lancering van de RCZ. Deze op de 308 gebaseerde sportcoupé komt in het voorjaar van 2010 op de markt. In de eerste instantie komt deze RCZ met een 1,6-liter THP (156 pk) en een 2,0-liter HDi (163 pk) op de markt.

Coupé
In een later stadium volgt ook een 1,6-liter THP met 200 pk. Als de RCZ een succes wordt, dan komt Peugeot volgens Stein ook met een kleinere coupé op de proppen.

In het verleden heeft Peugeot z’n reputatie als hot-hatch koning opgebouwd met vooral de 106 GTI, 306 GTI en natuurlijk de 205 GTI. De afgelopen jaren moest de 207 RC de Franse eer verdedigen, maar vooral de Mini Cooper S en de Renault Clio RS hebben er voor gezorgd dat de RC nooit een succesnummer is geworden.